Promovarea incluziunii sociale, combaterea saraciei si a oricarei forme de discriminare, prin cresterea accesului la servicii accesibile, durabile si de inalta calitate, inclusiv asistenta medicala si servicii sociale de interes general, prin organizarea de programe de sanatate si servicii orientate catre prevenirea, depistarea precoce (screening), diagnostic si tratament precoce al cancerului de col uterin, pentru 170.100 de femei, din care minim 91000 femei apartinand grupurilor vulnerabile din Regiunea NE, pe o perioada de 42 de luni.
Prin activitatile si obiectivele proiectului se asigura accesul persoanelor de sex feminin din grupul tinta la metode de diagnostic, se imbunatateste rata de diagnostic a cazurilor de cancer de col uterin, se incurajeaza tratamentul medical si de suport, imbunatatirea capacitatii sistemului sanitar de control al cancerului. Toate aceste obiective sunt conforme normativelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Proiectul urmareste sprijinirea grupului tinta, inclusive persoane apartinand grupurilor vulnerabile care vor beneficia de programe de sprijin (screening) – in vederea facilitarii participarii acestora la tratament (ex. consiliere psihologica, peer-to-peer suport si alte servicii adaptate si necesare).
1.OS 1. Asigurarea unui standard unitar de realizare a screeningului la nivel national si consolidarea controlului cancerului de col uterin, in regiunea NE prin elaborarea unei metodologii unice, aplicabile la nivel national, de screening al populatiei prin metode medicale, avand ca rol principal depistarea cancerului de col uterin in stadii precoce.
2.OS 2. Imbunatatirea starii de sanatate a populatiei prin derularea unui program complex de depistare precoce (screening), diagnostic si tratament pentru cancerul de col uterin, pentru 170100 de femei, din care minim 91000 femei apartinand grupurilor vulnerabile din Regiunea NE, persoane identificate direct sau prin referire pasiva, prin asigurarea de servicii si mijloace de suport, peer-to-peer suport, consiliere psihologica, prin reevaluarea periodica a pacientelor si elaborarea de rapoarte, studii si propuneri de politici publice pe baza datelor obtinute in urma screeningului.
3.OS 3. Constientizarea si promovarea necesitatii depistarii precoce, diagnosticarii si tratamentului cazurilor de cancer de col uterin, prin derularea de activitati de informare, educare si constientizare specifice, destinate grupurilor tinta si publicului larg, la nivel de persoana, grup si comunitate, avand in vedere ca accesul la servicii depinde de adresabilitatea populatiei si de gradul de constientizare al propriilor nevoi legate de sanatate si drepturile la serviciile de sanatate.
OS 4. Infiintarea si functionarea unui centru de preventie, depistare precoce, diagnostic si tratament precoce al cancerului de col uterin, in regiunea NE.